AcasaBlogulAtacurile cibernetice amplificate in vremea pandemiei de COVID-19

Atacurile cibernetice amplificate in vremea pandemiei de COVID-19

28. aprilie 2020 | secțiune: Blogul

Atacurile cibernetice amplificate in vremea pandemiei de COVID-19

Oricine poate deveni ținta unui atac cibernetic. Hakerii sunt interesați în principal de date. Astăzi, cele mai valoroase informații sunt în formă digitală. Pentru hackerii experimentați furtul datelor se poate efectua intr-un timp scurt. Utilizate in scop distructiv aceste activitati pot provoca pagube uriașe mergand pana la inchiderea activitatii.

Ce este un atac cybernetic?

Atacul cibernetic reprezinta mai mult decat pierderea unor documente, putand genera un impact devastator asupra oamenilor sau companiilor, adesea subestimat. Trăim într-o lume digitală în care totul se schimbă foarte repede. Practicile neloiale și atacuri ale criminalității cibernetice sunt din ce în ce mai periculoase în fiecare zi.

Izolarea la domiciliu a milioane de persoane, in conextul pandemiei de COVID-19 a creat un mediu ideal pentru hacker, mai ales ca mulţi angajaţi lucrează în condiţii mai puţin familiare şi mai puţin securizate.

Cum se realizeaza un atac cybernetic?

Au fost create numeroase site-uri ce tratează subiectul pandemiei de COVID-19. Unele din acestea pot avea un continut malitios. Conform unor studii realizate de companiile de specialitate, in present sunt înregistrate nu mai puţin de 4.000 de site-uri care au legătură cu termeni din sfera COVID-19, iar câteva sute dintre acestea fiind false - fie cu livrare de conţinut periculos, fie cu distribuirea de informaţii incorecte.

De asemenea, activitatea hackerilor este axata si pe eliberarea unor virusi informatici sau aplicatii dezvoltate pentru mobil care, de exemplu, ne pot invita să monitorizăm în timp real situaţia cauzată de COVID-19.

O altă formă de atac o constituie transmitarea de email-uri tip phishing ce par să provină de la autorități medicale sau instituţii oficiale, dar care conțin în schimb software maliţios prin intermediul căruia datele personale sau ale companiilor sunt furate sau dispozitivele sunt infectate. 

Care sunt pericolele?

In timp ce oamenii sau companiile considera ca sunt protejate, hakerii utilizeaza informatiile pentru a obtine rascumparari prin plata unor sume, cel mai adesea in Bitcoin, dar si prin utilizarea cărților de credit pe care oamenii le folosesc pentru a plăti bunurile pe internet. Un alt caz comun este utilizarea necorespunzătoare a identității victimei sau deteriorarea reputației pe internet sau rețelele sociale.

CSO a raportat faptul ca aceste costuri aferente criminalitatii cibernetice pot atinge la nivel global 6 trilioane de dolari pana in anul 2021.

Ce solutii avem?

Instalati un program antivirus. Cele mai bune programe antivirus pot bloca majoritatea virusilor cunoscuti, si in plus pot protaj impotriva programelor de tip spyware concepute special pentru a inregistra activitatea ta sau a companiei.

Folositi un firewall. Firewall-ul este un paravan intre computer si internet. In timp ce navigezi de web transmit constant pachete de date. Scopul unui firewall este sa filtreze aceste pachete de date, actionand ca un scut de protectie. Totusi, daca un virus trece, acesta nu va putea fi oprit de firewall.

Utilizati un VPN. VPN-ul este o retea virtuala private create astfel incat acngajatii ce lucreaza de la distanta sa se poata conecta in siguranta la reteaua companiei. VPN-ul cripteaza datele, facand aproape imposibila utilizarea lor, daca acestea ar fi furate de catre un hacker.

Totusi, nu există o protecție 100% împotriva unui atac cibernetic, orice antreprenor poate fi atacat. Orice persoana poate fi atacata. Atacurile cibernetice și crimele IT&C sunt din ce în ce mai agresive.

De aceea, noi la INSIA va recomandam incheierea unei asigurari impotriva riscurilor cibernetice.

Ce acoperă asigurarea pentru securitate cibernetică pentru antreprenori?

Transmiterea neautorizată a datelor, încălcarea drepturilor de autor, transmiterea de viruși, extorcarea prin rețea, pierderea veniturilor comerciale din cauza unei defecțiuni a rețelei computerizate, recuperarea datelor din cauza atacului de virus sau hacker, refuzul datelor, dezvăluirea datelor de către angajat, obligații față de autoritățile de supraveghere.

Antreprenorii sunt cel mai adesea raspunzatori de scurgeri de date informatice, date corupte, bug-uri software, atacurile virusilor ciberntici, încălcări de securitate, încălcări ale contractului sau pierderea încrederii, daune de reputație, stabilitate financiară și răspundere legală.

O abordare individuală este întotdeauna necesară pentru organizarea unei asigurări de risc cibernetic. Valabilitatea teritorială este adesea întreaga lume. De asemenea este necesar sa fie cuantificate in mod corespunzator limitele de despagubire.

Dumneavoastra cum vă apărați împotriva criminalității informatice?

Dacă sunteți interesat în asigurarea de risc cybernetic contactați-ne. Birourile noastre din intreaga tara va stau la dispozitie https://www.insia.ro/birourile-insia/

Găsește un consultant INSIA

Asiguratori